Vad är kantpressning av plåt?

kantpressning-av-plat

Plåt är idag en av de mest använda materialen inom byggbranschen. Detta material är ett plant ark vanligen tillverkat av stål eller aluminium. Andra metaller förekommer också. Det fina med detta material är att det är helt formbart. Plåttillverkning är en lång process och vanligtvis innebär detta kantpressning och formning av metallen till kundens önskade form och tjocklek. Tillverkare kan även ge metallen alla typer av komplexa ihåliga former eller sektioner, beroende på dess användning. Plåt används ofta till bilkarosser, flygplansvingar, sjukhustabeller eller till och med vid tillverkning av läskburkar.

Kantpressning av plåt är en vanlig och viktig process inom tillverkningsindustrin. Det är den plastiska deformationen av metallen som skapar en förändring i dess geometri. I likhet med andra metallformationer ändras formen av arbetsstycket, medan volymen av materialet förblir densamma. I vissa fall kan kantpressning ge en liten förändring i metallens tjocklek, men för de flesta operationer kommer pressningen inte att leda till en förändring av omfånget på plåten.

Förutom att skapa en önskad geometrisk form, används kantpressning även för att ge mer styrka och styvhet till plåten. Det kan även ändra en del av dess tröghet, ge ett kosmetiskt utseende och kan eliminera skarpa kanter.

Med den förbättrade tekniken har produktionen av plåt blivit mer avancerad och detta innebär att tillverkare nu kan skapa högkvalitativa plåtlakan för nästan alla ändamål. Verktygen har blivit mer effektiva i styckning, perforering och skärning. Olika metoder och tekniker används för att slutföra hela processen vid tillverkning av metallplåtar. Varje metod, eller en kombination av dem, kan skapa det önskade resultatet för ett specifikt objekt. Plåt anses som en av de viktigaste materialen som varje bransch kräver för att kunna fullfölja strukturella projekt.