Friskluftsventiler – bra för en god inomhusmiljö

Friskluftsventilerna brukar främst finnas över alla fönster som finns i en lägenhet. Här finns då ventiler som består av filter, och deras uppgift är att skydda de boende i lägenhet mot att få in damm, insekter samt sot. Det som är bra att tänka på är att en friskluftsventil behöver rengöras minst två gånger per år för att man ska kunna få in den friska luften i lägenheten. Det är också lämpligt att rengöra dessa filter nu innan den kallare perioder börja komma.

Hur rengörs friskluftsventiler?

För att på något sätt se till att kunna öppna samt stänga ventilen så ska man dra i snöret som hänger nerför ventilationen. Även när en friskluftsventilation har stängt läge, så är ändå ventilen något öppet för att på så sätt kunna släppa in lite luft åtminstone. För att komma åt filtret kan man följa dessa steg för att kunna rengöra det så bra som möjligt:

  • Steg 1. Ventilen ska ställas i ett öppet läge tillsammans med snöret som hänger. Genom att trycka på ventillocket och se till att det vrids åt höger kommer ventilen att öppnas.
  • Steg 2. Nu om man gjort rätt under steg 1, ska man kunna dra ut filterhållaren. Här sitter även filtret väldigt löst så man kan rengöra det.
  • Steg 3. Genom att se till att skölja ur filtret helt med hjälp utav ljummet vatten, så försvinner allt smuts. Därefter ska filtret lufttorka.
  • Steg 4. Genom att se till att filtret sätts tillbaka, kan man trycka i filterhållaren direkt på plats. Man ska vara observant på att en filterhållare har så kallade två ”ben”, där man ska se till att dessa ”ben” ska bara vända nedåt, där ett av ”benen” finns på varsin sida om snöret.
  • Steg 5. Nu kan man sätta fast ventillocket och därefter vrida åt vänster för att stänga igen det.